Op 2 juni 2016 vond alweer de vijfde editie plaats van het AT ZIMIHC amateurtheaterfestival plaats. Enthousiaste theatermakers vertoonden hun kunsten in ZIMIHC theater Zuilen en maakten kans op verschillende prijzen.

Festival voor amateurtheater

Het AT ZIMIHC amateurtheaterfestival is hèt festival voor amateurtheatergroepen uit stad en regio Utrecht. Onder het oog van een deskundige jury gaan ze de strijd aan en dingen ze mee naar prijzen. Sinds 2014 vindt het festival elk jaar plaats in ZIMIHC theater Zuilen.

Deelnemers

Dit jaar deden er negen deelnemers mee: Theatergroep SNEU, ROOD theaterproducties, Tristan en Floor, Port Betaald, Spotonspel, Dat geloof ik niet, Mariska Boer Theater, Hofhuis & de Groot en Theater Slot Zeist.

In de foyer zorgde Freek Zwanenberg voor een muzikale reactie op de voorstellingen. Gedurende het festival werd in de foyer de video Zit de wortel er al in? van Lilly Bendl & Suzan Stouthart vertoond.

Jury en presentatie

De jury bestond dit jaar uit Edo Brunner, Donna Risa, Iris Heusschen en Bert Damsma. Elk jurylid is een specialist op zijn of haar vakgebied en keek met kritische en eigen blik naar de optredens. De presentatie was in handen van Menno Smit.

Programma

SpotOnSpel – RaaRRR

Een licht absurdistische tragikomedie. Een kat-en-muisspel tussen Bart en zijn schoonmoeder, en Eef die daartussenin zit. De moeder die zegt dat het haar dood wordt als ze naar het bejaardenhuis moet. Bart die zegt geen dag langer met de moeder in één huis te kunnen wonen. Volgens Bart spoort moeder niet en probeert ze de relatie tussen hem en Eef om zeep te helpen. Moeder beweert daarentegen dat het geestelijk steeds slechter gaat met Bart. “Ik denk dat Bart weer spoken ziet”. Is dat zo? Hoe loopt dit af? Wie trekt er aan het kortste eind, en hoe staat Eef hierin?

ROOD theaterproducties – Marsmeiden

Drie overjarige majorettes zijn met hun Majorette Korps, Nova Gloria, onderweg naar het concours in Oberhambach. Deze keer gaan ze eindelijk de gouden Majorette-schaal winnen. Daar zijn de dames van overtuigd. Onderweg moet er even gestopt worden voor een plaspauze. Langs een stille snelweg bij een verlaten benzinepomp stopt de bus…

Port Betaald

Port Betaald speelde een korte versie van hun voorstelling Super Magnifique: Een ‘gezellig feestje’ van oma ontspoort totaal in deze absurde en wrange komedie. Een compleet hysterische familie met acht gezinsleden die elkaar het leven zuur maken. Niet voor de kleintjes dit jaar, Port Betaald mept erop los!

Shabnam Baqhiri

Ik ben Shabnam en ik beweeg. Ik beweeg door de ruimte, alsof hij van mij is. Ik neem je mee aan de hand van actualiteiten en dingen die mij persoonlijk raken. Ik neem je mee naar mijn persoonlijke verlangens. Misschien dans jij wel met mij mee aan het einde van de avond. Je wilt geraakt worden. Zachtjes en met beleid, maar hard genoeg om de realiteit niet te ontkennen. Jij zit daar en ik speel en dans voor jou. Ik neem je mee naar mijn verhalen. Ik inspireer je.

Hofhuis&deGroot

De twee oudere, aanstormende talenten Hofhuis & de Groot nemen in hun tragikomische theatervoorstelling de vriendschap onder de loep; vriendschap tussen 2 vriendinnen in verschillende verschijningsvormen. Ze hebben 3 scenes met dit onderwerp in stukken geknipt en weer aan elkaar gesoldeerd om te benadrukken hoe verknipt vriendschap kan zijn.

Dat Geloof Ik Niet (DGIN) – Wij Zijn Gelukkig, Toch?

Een drieluik over de liefde, geïnspireerd op de film Scenes uit een Huwelijk (1973, Ingmar Bergman). Als de sleur toeslaat lijkt een stiekeme romance de uitkomst. Onverwachte kriebels en een nieuwe lente die lonkt. Maar wat blijft er over als de spanning is verdwenen en ook in je stiekeme romance alles gewoon lijkt te zijn geworden? Keer je terug naar je oude geliefde met een hart vol spijt of neem je de dingen zoals ze zijn en ga je alleen verder? Kijk je geliefde maar een keer diep in de ogen, want mogelijk zal na deze voorstelling niets meer hetzelfde zijn. Jullie zijn gelukkig. Toch?

Theater Slot Zeist –  Heb je mijn kleine jongen niet gezien?

Kamiel en Staap zijn twee speelse en bizarre personages. Ze willen een raadsel oplossen. Het raadsel voedt de fantasie. En de zoektocht test hun vriendschap. Ze verzinnen de meest doldwaze acties om de kleine jongen te vinden. Tot in het absurde. Uiteindelijk komen ze erachter wat er aan de hand is….Een verrassende afloop van een energieke voorstelling over zoeken, fantaseren en samen plezier hebben. De voorstelling bestaat uit korte scènes in snelle ritmische dialogen. De tekst van deze vrolijke muziektheatervoorstelling won eerder de Taalunie Toneelschrijfprijs.

Mariska Boer – DURF TE LEVEN!

Een bijzondere theater-/cabaretvoorstelling met veel humor die tegelijkertijd ook weet te ontroeren. Tijdens deze voorstelling onderzoekt Mariska alle labels die ze van anderen heeft gekregen en of deze labels nog steeds van toepassing zijn of niet meer. Want zijn die labels nou wel zo erg allemaal? Of zijn ze eigenlijk gewoon hartstikke fijn…?

Tristan en Floor – NIET OPGEVEN

Een theatervoorstelling over het onverschrokken najagen van Je Droom. Tristan en Floor laten zich nog altijd leiden door televisiepresentator Peter Jan Rens die ons wekelijks opriep: Geef Nooit op! ​Alleen als we doelen stellen en die zo fel mogelijk verwezenlijken tellen we mee.
Kievitseieren zoeken zonder te weten hoe die eruit zien. Een destructieve vader redden, die tegelijk als onderwerp dient voor je afstudeerwerk. Gezond, lokaal, eerlijk, milieuvriendelijk EN lekker koken. Drie maanden door Vietnam reizen om een man te worden. Een huis kopen op een overspannen woningmarkt. Afvallen zonder op je gewicht te letten. Je oma bezoeken nu ze er nog is. Een onmogelijke relatie laten slagen. Jarigen op tijd feliciteren. Met een raket naar de zon. Geen gat in je cv.

Theatergroep Sneu – Montagevoorstelling Shine on you
Lilly Bendl en Suzan Stouthart – Film: Zit de wortel er al in?

Een analyse van de carrotcake: hoe deze te bereiden en wat ermee te doen. Een smaakvolle deconstructie door Lilly Bendl en Suzan Stouthart, beiden gediplomeerd als erkend wortelspecialist. Zekennen elkaar van de dansacademie, en uit eerdere samenwerkingen zijn er ideeën ontstaan voor deze productie. Dit is de eerste film die zij samen hebben gemaakt.

Ook interessant