Op 13 mei 2017 was zo ver: de 4e editie van het jaarlijkse AT ZIMIHC amateurtheaterfestival. Negen theatergroepen lieten zich van hun beste kant  zien in de zaal en 3 groepen traden op rond de bar in de foyer.

Over het festival

Het AT ZIMIHC amateurtheaterfestival is hèt festival voor amateurtheatergroepen uit stad en regio Utrecht. Onder het oog van een deskundige jury gaan ze de strijd aan en dingen ze mee naar prijzen. Sinds 2014 vindt het festival elk jaar plaats in ZIMIHC theater Zuilen.

Deelnemers

De volgende negen groepen deden mee: Volle Zaal producties, ROOD, LIZ, 7Volt, de | | | dochters, SpotOnSpel, Firma en Co producties, Rederijkerskamer “Jan van Beers”, Liever iets anders, Curtains-Up, MES en Toneelgroep Zuilen.

Presentatie en jury

AT ZIMIHC amautertheaterfestival 2017 werd gepresenteerd door Sonja Werner. Zij heeft veel ervaring met evenementen en goede doelen en staat te boek als positieve bemoeial.

De jury bestond uit vier juryleden: Wies Fest (actrice en theatermaakster), Rhodé Gonggrijp (theatermaakster), Henk Rozeboom (cultuurstimulator en recensent) en Bert Damsma (dirigent, bastrombonist, producent en duizendpoot).

Programma

Volle Zaal producties – Geheugendief

De musical vertelt het verhaal van pianiste en moeder Antonia Scholten. Antonia wordt op 47-jarige leeftijd met de ziekte van Alzheimer gediagnosticeerd. Een diagnose die haar leven en dat van haar dochters Bodine en Carice volledig op z’n kop zet en de zussen lijnrecht tegenover elkaar zet. Wat is het beste voor Antonia en wat is het beste voor hen?

ROOD theaterproducties – “Vertel me nog een verhaaltje…”

Jean Lenox Toddie
Een gevoelige eenakter over de gesprekken die een moeder en haar dochter samen voeren. In die gesprekken zien we hoe hun verhouding tot elkaar in de loop van het leven steeds veranderd.

LIZ Utrechts Ensemble voor Muziektheater – Preview: The Addams Family. Vandaar.

Maak kennis met de prettig gestoorde familie Addams met hun bizarre voorliefdes voor vriendelijk martelen, zwarte humor en duistere praktijken. Als dochter Wednesday Addams thuiskomt met een wel heel normaal vriendje is de familie in alle staten. Helemaal als Wednesday haar vader Gomez een groot geheim vertelt dat hij niet mag delen met zijn echtgenote Morticia. Alleen de voorouders, speciaal uit hun graven teruggeroepen, kunnen het huwelijk van Gomez en Morticia nog redden – en Wednesdays droom uit laten komen.

7Volt – Een Geschenk uit de Hemel

Rik van den Bos
Vier mensen op reis in een ver land… “‘Maak eens een mooie reis,” dat zeiden ze tegen me, ”je bent er altijd”. Toen dacht ik het: ”Alle spullen reizen van over de hele wereld naar me toe, maar ik zelf ben altijd hier. Misschien moet ik er toch eens tussenuit.

de ||| dochters – Vaders

Onze vader: een man die wij al ons hele leven kennen, maar waarvan wij eigenlijk veel niet weten. Het is tijd om de stilte te doorbreken.
Tijdens de voorstelling baanen de ||| dochters zich publiekelijk een weg langs hun persoonlijke herinneringen, herkenbare anekdotes, confrontaties en onzekerheden; een weg naar de man achter onze vader.

SpotOnSpel – Koffie verkeerd

Eva Verweij. Een komisch, absurdistisch en dramatisch theaterstuk.
Peet en Tess, twee mensen met een verschillende achtergrond. Beiden op zoek naar liefde en begrip op hun eigen manier. Een zoektocht bestaande uit negeren, drammen, ontkennen, liegen, manipuleren, maar ook uit opbiechten, incasseren, inzicht krijgen en voor je zelf opkomen. Lukt het hen om hun verschillen te overbruggen, om bij elkaar te komen zonder zichzelf te verliezen?

Firma & Co producties – Dennis en zijn boekhouder…

Over een zoektocht naar rust en de keuzes die daarvoor gemaakt moeten worden, de huidige maatschappij die het maken van deze keuzes moeilijk maakt en het voldoen aan verwachtingen.’

Koninklijke Rederijkerskamer ‘Jan van Beers’ – De leider

”De Leider’ is een komisch en absurdistisch stuk over grenzeloze bevlogenheid en onvoorwaardelijke liefde. Kiezen we er voor om te houden van het onbekende of van dat wat in steen gebeiteld staat? Het toont ons hoe wij, gewone stervelingen, leven en sterven bij de gratie van één, onbetwistbare, onbetwijfelbare, onberispelijke leider. Onze leider. Uw leider. Dé Leider. Hoera! Lang leve De Leider! Applaus.’

Liever iets anders – Laten we hem een centje geven

We geven de spelers na elke voorstelling een daverend applaus. Vaak zelfs een staande ovatie. Maar heeft iets wat je standaard doet nog wel waarde? Voelen wij sociale druk, of komt het applaus oprecht vanuit onszelf?

Curtains-Up – Zij.0 muziektheaterproductie – Wat als…

Wat als…‘ is een van de vier verhaallijnen van de muziektheaterproductie Zij.0. Toeval bestaat niet en ieder lot is al bezegeld. Een maakbare wereld. Het verhaal moet alleen nog gespeeld en beleefd worden. Het is de keuze die je maakt waardoor je in het ene verhaal terecht komt en niet in het andere. Maar door wie wordt het verhaal beleefd? En wie speelt het verhaal?

MES – TeRug

Marieke Pol, Edwin de Hond en Susannah Iseger
‘Ik durf je bijna niet te vragen
Hoe met jou verder te gaan
Je praat niet meer met me
Je raakt me niet meer aan

Ik durf je niet te zeggen
Dat ik uit je armen glijd
Ik kan het niet vertellen
Maar ik hoop dat je ‘t begrijpt’

Toneelgroep Zuilen

Dit jaar reflecteerden de spelers van Toneelgroep Zuilen, aan de hand van foto’s van de andere voorstellingen van het AT ZIMIHC amateurtheaterfestival 2017. Ze reflecteerden op de dag, de voorstellingen en hun collega-acteurs.

Ook interessant