Vanwege het weer tekenen we vandaag binnen: in een groot pand op de kruising van de Wenenpromenade en Luxemburgpromenade. Utrecht Tekent gaat dus gewoon door!
Check www.facebook.com/events/430079934489461/ voor actuele updates.

ZIMIHC trakteert samen met het Huis van Betekenis op zaterdag 8 juni 2019 op een eigentijds Montmartre waarin de tekenkunst centraal staat. Hier, midden in het splinternieuwe winkelgebied Leidsche Rijn Centrum, spat het tekenplezier er vanaf. Tussen de schilderezels en picknickbanken gaan tekenaars samen aan het werk. Kijk, koop kunst of ga ’s middags zelf aan de slag in een van de vele gratis workshops. Volg een tekenbootkamp, kom stoepkrijten of ramen beschilderen, maak de langste tekening van Leidsche Rijn of duik in de toekomst met de tekenjukebox!

ZIMIHC werkt in dit evenement samen met Huis van Betekenis, Leidsche Rijn Centrum, studenten van de HKU, tekenaars van De Inktpot, Jeugdfonds Cultuur, Cultuur19 en de Vrijstaat.

Doorlopende workshops

1. De Langste Tekening van Leidsche Rijn —> Modellen en ervaren tekenaars gezocht!
Ervaren tekenaars o.l.v. Femme ter Haar – www.femmeterhaar.com
Onder leiding van illustrator Femme ter Haar legt een groep tekenaars het winkelend publiek van Leidsche Rijn vast in één lang, doorlopend beeld.
Wil je meedoen? mail femme@hethuisvanbetekenis.org.
Alle stijlen zijn welkom, het gaat juist om het creëren van een kleurrijk totaalbeeld, in een bonte verzameling van stijlen! Op basis van het eindresultaat worden expositiemogelijkheden onderzocht.

2. Workshop – Let Op: Hier wordt getekend
Voor kinderen (4-14), door Studio Ski (Saskia Janssen) – www.studioski.nl
Aan de hand van diverse doe-vellen met tekenopdrachten laten kinderen hun fantasie de vrije loop gaan rond het thema ‘de nieuwe stad’: wat staat er op het verkeersbord, wat hijst de hijskraan, wat voor kunstwerk staat er op de rotonde? Het werk dat de kinderen maken wordt vervolgens vertaald naar een boekje of zine.

3. Tekenjukebox: mijn toekomst van Leidsche Rijn
Voor iedereen (4-108), door Cliff van Thillo – www.cliffvanthillo.com
Aan de hand van toekomstgerichte kleine en grote vragen aan de bewoners van Leidsche Rijn werkt Cliff van Thillo aan een toekomstbeeld. Tijdens Utrecht Tekent kunnen mensen vragen beantwoorden uit de ‘Tekenjukebox’ over wat ze in de toekomst wensen. Cliff van Thillo zal deze live uittekenen en op de muur bijplakken. Dit wordt gepresenteerd in de vorm van een verzameling ‘verkiezingsposters’, geplakt op houten platen. Aan het eind van de dag is er een visuele toekomststem ontstaan.

4. Workshop ramen beschilderen – Geen stad zonder beeld
Voor jongeren (13-19), door een groep tekenaars o.l.v. Timon Vader – www.timonvader.com
Op een van de winkelruiten aan het Hof van Bern wordt o.l.v. Timon Vader wordt het raam tussen de H&M en de hoek van de straat voorzien van een raamschildering. Gedurende de dag ontstaat er een druk stadsbeeld rondom het thema ‘de nieuwe stad. Aan de hand van gesprekken met inwoners, deelnemers en geïnteresseerden worden lege plekken in het ontwerp ingevuld. Geïnspireerd op de raamschildering worden er bovendien een aantal ‘cut-outs’ gemaakt van objecten en figuren: de wezens de we in de Nieuwe Stad tegen kunnen komen. Deze komen vervolgens op het plein te staan. Daarnaast worden er kleine cut-outs uitgedeeld aan bezoekers, die zij zelf kunnen ‘betekenen’.

Tijdgebonden workshops

1. Tekenbootcamp, 11.00 uur / 13.00 uur / 15.00 uur
Voor volwassenen, door Katja Fred – www.katjafred.com
Tekenen met korte opdrachten voor iedereen die (niet) kan tekenen. Tekenplankjes en potlood op schoot, klaar voor de start? Af! Korte oefeningen met leuke resultaten die we aan de waslijn hangen. Duur van de workshop is maximaal één uur.
2. Maakplaats, 12.00 – 16.00 uur – doorlopend en op instuif
Voor kinderen van 4-12, in samenwerking met Cultuur19
De Maakplaats is het creatieve lab van Cultuur19. Onder begeleiding van professionele kunstenaar en illustratrice Sanne Duijf kun je naar hartenlust experimenteren met de meest uiteenlopende materialen. Al stempelend en tekenend creëer je je eigen fantasiebeest.
3. Dada workshop 12.00 – 15.00 uur  – inloop mogelijk tot 14.00 uur
Voor kinderen van 8-99, in samenwerking met De Vrijstaat 
Toeval, associatie, hergebruik van afvalproducten spelen in deze workshop door kunstenaar Pluck een belangrijke rol. Verschillende technieken, tekenen, scheuren, plakken, frottage en tekst worden ingezet om een kunstwerk te maken.
4. Stoepkrijtworkshop “Rupsje niet lang genoeg”, 10.00 – 14.00 uur
Voor kinderen, door Jeugdfonds Cultuur Utrecht (ter ere van hun 10-jarig bestaan)
Doe mee en help ‘’Rupsje niet lang genoeg’’ het winkelcentrum te verkennen via de stoep. Maak met stoepkrijt de langste rups van Leidsche Rijn.

ZIMIHC is jarig

Tekenfestival Utrecht Tekent op 8 juni is onderdeel van ZIMIHC’s jubileum: ZIMIHC is dit jaar 30 jaar oud! En dat vieren we graag met jou. De hele maand juni staat in het teken van ons jubileum. Elk weekend in juni organiseren we feestelijke evenementen verspreid over de stad Utrecht. We trakteren op optredens, blaasmuziek, een streetfood- en kunstfestival, workshops, theater en nog veel meer.

Ook interessant