ZIMIHC trakteerde samen met het Huis van Betekenis op 8 juni 2019 op een eigentijds Montmartre waarin de tekenkunst centraal stond. Er waren talloze gratis workshops – het tekenplezier spatte ervanaf!

Festival: Utrecht Tekent

In 2019 bestond ZIMIHC 30 jaar. Daarom trakteerde ZIMIHC samen met het Huis van Betekenis op een gratis tekenfestival in het splinternieuwe winkelgebied Leidsche Rijn Centrum. Het was een groot succes. Er waren tekenbootcamp, workshops stoepkrijten en ramen beschilderen, we maakten de langste tekening van Leidsche Rijn en we doken in de toekomst met de tekenjukebox!

ZIMIHC werkte in dit evenement samen met Huis van Betekenis, Leidsche Rijn Centrum, studenten van de HKU, tekenaars van De Inktpot, Jeugdfonds Cultuur Utrecht, Cultuur19 en de Vrijstaat.

Vanwege het weer tekenden we binnen: in een groot pand op de kruising van de Wenenpromenade en Luxemburgpromenade. Check het facebookevenement voor actuele updates.

Programma

Doorlopende workshops

1. De Langste Tekening van Leidsche Rijn

—> Modellen en ervaren tekenaars gezocht!
Ervaren tekenaars o.l.v. Femme ter Haar

Workshop tijdens festival Utrecht TekentOnder leiding van illustrator Femme ter Haar legt een groep tekenaars het winkelend publiek van Leidsche Rijn vast in één lang, doorlopend beeld.
Wil je meedoen? mail femme@hethuisvanbetekenis.org.
Alle stijlen zijn welkom, het gaat juist om het creëren van een kleurrijk totaalbeeld, in een bonte verzameling van stijlen! Op basis van het eindresultaat worden expositiemogelijkheden onderzocht.

2. Workshop – Let Op: Hier wordt getekend

Voor kinderen (4-14), door Studio Ski (Saskia Janssen)

Workshop: Pas op, hier wordt getekend

Aan de hand van diverse doe-vellen met tekenopdrachten laten kinderen hun fantasie de vrije loop gaan rond het thema ‘de nieuwe stad’: wat staat er op het verkeersbord, wat hijst de hijskraan, wat voor kunstwerk staat er op de rotonde? Het werk dat de kinderen maken wordt vervolgens vertaald naar een boekje of zine.

3. Tekenjukebox: mijn toekomst van Leidsche Rijn

Voor iedereen (4-108), door Cliff van Thillo

Tekenjukebox door Cliff van Thillo

Aan de hand van toekomstgerichte kleine en grote vragen aan de bewoners van Leidsche Rijn werkt Cliff van Thillo aan een toekomstbeeld. Tijdens Utrecht Tekent kunnen mensen vragen beantwoorden uit de ‘Tekenjukebox’ over wat ze in de toekomst wensen. Cliff van Thillo zal deze live uittekenen en op de muur bijplakken. Dit wordt gepresenteerd in de vorm van een verzameling ‘verkiezingsposters’, geplakt op houten platen. Aan het eind van de dag is er een visuele toekomststem ontstaan.

4. Workshop ramen beschilderen – Geen stad zonder beeld

Voor jongeren (13-19), door een groep tekenaars o.l.v. Timon Vader

Workshop ramen beschilderen door Timon Vader

Op een van de winkelruiten aan het Hof van Bern wordt o.l.v. Timon Vader wordt het raam tussen de H&M en de hoek van de straat voorzien van een raamschildering. Gedurende de dag ontstaat er een druk stadsbeeld rondom het thema ‘de nieuwe stad. Aan de hand van gesprekken met inwoners, deelnemers en geïnteresseerden worden lege plekken in het ontwerp ingevuld. Geïnspireerd op de raamschildering worden er bovendien een aantal ‘cut-outs’ gemaakt van objecten en figuren: de wezens de we in de Nieuwe Stad tegen kunnen komen. Deze komen vervolgens op het plein te staan. Daarnaast worden er kleine cut-outs uitgedeeld aan bezoekers, die zij zelf kunnen ‘betekenen’.

Tijdgebonden workshops

1. Tekenbootcamp

Voor volwassenen, door Katja Fred

Workshop: tekenbootcamp door Katja FredTekenen met korte opdrachten voor iedereen die (niet) kan tekenen. Tekenplankjes en potlood op schoot, klaar voor de start? Af! Korte oefeningen met leuke resultaten die we aan de waslijn hangen. Duur van de workshop is maximaal één uur.

2. Maakplaats

Voor kinderen van 4-12, in samenwerking met Cultuur19

Utrecht Tekent - Maakplaats door Sanne DuijfDe Maakplaats is het creatieve lab van Cultuur19. Onder begeleiding van professionele kunstenaar en illustratrice Sanne Duijf kun je naar hartenlust experimenteren met de meest uiteenlopende materialen. Al stempelend en tekenend creëer je je eigen fantasiebeest.

3. Dada workshop

Voor kinderen van 8-99, in samenwerking met De Vrijstaat

Utrecht Tekent - Workshop DadaToeval, associatie, hergebruik van afvalproducten spelen in deze workshop door kunstenaar Pluck een belangrijke rol. Verschillende technieken, tekenen, scheuren, plakken, frottage en tekst worden ingezet om een kunstwerk te maken.

4. Stoepkrijtworkshop “Rupsje niet lang genoeg”

Voor kinderen, door Jeugdfonds Cultuur Utrecht (ter ere van hun 10-jarig bestaan)
Workshop stoepkrijtenDoe mee en help ‘’Rupsje niet lang genoeg’’ het winkelcentrum te verkennen via de stoep. Maak met stoepkrijt de langste rups van Leidsche Rijn.

Over het festival

Tekenfestival Utrecht Tekent was onderdeel van ZIMIHC’s jubileum: in 2019 werd ZIMIHC 30 jaar oud! En dat wilden we vieren met alle bewoners van Utrecht. De hele maand juni stond daarom in het teken van ons jubileum. Elk weekend in juni 2019 organiseerden we feestelijke evenementen verspreid over de stad Utrecht. We trakteerden op optredens, blaasmuziek, een streetfood- en kunstfestival, workshops, theater en nog veel meer.

Fotograaf: Bas de Meijer

Ook interessant