Vanaf 1 mei tot en met 30 juni is de expositie van Luigi Amati in ons gebouw te bewonderen.

Geboren in Rome (1940) op een steenworp afstand van het Colosseum begint Luigi Amati op zijn 4e te tekenen wat hij om zich heen ziet. Het is duidelijk, hij is voorbestemd om kunstenaar te worden.

Op zijn 14e gaat Luigi naar de kunstacademie in Rome waar hij samenwerkt met bekende beeldhouwers als Marino Marini aan monumentale beelden zoals het bronzen reliëf voor het Opera Theater in Rome. Op zijn 21e vertrekt Amati naar Duitsland voor restauratie in Barokstijl van ‘Das Neue Schloss’ in Stuttgart. “Ik was blij dat ik Rome kon verlaten. Ik wilde nieuwe dingen zien, ander licht, andere mensen ontmoeten. Iedere kunstenaar heeft die zoektocht nodig om een eigen stijl te ontwikkelen.’’

Sinds 1965 woont Luigi in Nederland. De eerste jaren in een werfkelder in Utrecht. Zijn veelzijdig talent wordt snel ontdekt. Hij ontwerpt muurgrote keramieken reliëfs, maakt beelden autonoom of in opdracht van bedrijven, gemeenten en particulieren.

Zijn beeld “Haasje-over” vrolijkt een rotonde in Bilthoven op. In het centrum van Bunnik staat het beeld “Hoop”, gemaakt in opdracht van Amnesty International Bunnik. Daarnaast blijft Luigi altijd tekenen en schilderen. Karikaturen, stadstaferelen, portretten, muurschilderijen. Tijdens zijn lessen boetseren en modeltekenen leren Luigi’s leerlingen vooral de kunst van het kijken. Naar lijnen, vormen, verhoudingen, licht.

“In mijn werk zoek ik naar harmonie en rust… Inspiratie vind ik in de eenvoud en schoonheid van  kleine, onbeduidende dingen zoals de vorm van een wolk, een kapotte muur, de schaduw van twee bomen… Een belangrijke inspiratiebron voor mij is de vrouw.”

Contact is ook belangrijk in Luigi’s werk en leven. Vaak aanwezig, soms afwezig. Geborgenheid en verlatenheid.

Luigi Amati kijkt onbevangen om zich heen en verbeeldt de essentie. Zuivere vormen, krachtige lijnen, sprekende kleuren kenmerken zijn tekeningen en schilderijen. Een ingetogen doch intens gevoel en levenskracht spreken uit zijn werk.

www.luigiamati.com

 

Ook interessant