Veelgestelde vragen

Maatschappelijke Stage: kan ik hier nieuwe vrijwilligers mee werven?

Maatschappelijke Stage ofwel MAS is voor jongeren tussen 13 en 18 jaar. Zij doen deze stage om (positieve) ervaring met vrijwilligerswerk te krijgen. Ze helpen bijvoorbeeld bij het bouwen van een decor, het begeleiden van bezoekers bij een evenement of optreden, het inrichten van de zaal, het maken van filmpjes voor op de website.

De MAS is daarmee een perfecte manier om nieuwe vrijwilligers te werven voor je organisatie. Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren blijven "plakken" en dat soms zelfs hun ouders enthousiast worden. Belangrijkste om echt te profiteren van de MAS is goede begeleiding van de leerlingen: goede begeleiding vinden de leerlingen belangrijker dan het werk wat ze kunnen doen.

Interesse voor een jongeren die als vrijwilliger iets bij jouw vereniging komt doen of gewoon meer weten? Neem dan contact op met de stagemakelaar in je gemeente. Deze is vaak verbonden aan de lokale vrijwilligerscentrale of een welzijnsorganisatie bij je in de buurt.

Hieronder vind je een aantal handige links met meer informatie. Een overzicht van stagemakelaars in de provincie Utrecht staat hier.

Handige links

voorbeelden van MAS binnen kunst en cultuur

voorbeelden en tips van MAS binnen erfgoed

tips en informatie over MAS en amateurkunst

informatie van de rijksoverheid over de MAS

(update april 2016)