Veelgestelde vragen

Subsidie aanvragen, hoe werkt dat?

Een amateur of amateurgroep (theater, band, dans, beeldende kunst, schrijven etc) kan subsidie aanvragen als ze georganiseerd is als een stichting of vereniging. Alleen dan is er een rechtsgeldige organisatie.
Een individuele amateur kan dus geen subsidie aanvragen, alleen als hij of zij een eigen stichting heeft.

Bij wie?
Subsidie kan aangevraagd worden bij fondsen en soms ook bij een overheid als gemeente of provincie. Elke instantie heeft zijn eigen regels, voorwaarden, termijnen en formulieren. Kijk dus goed welke instantie past bij je plan. De website van het VSBfonds geeft al een aardig overzicht van bestaande fondsen.
Kijk hier voor de regeling eenmalige cultuursubsidies voor projecten van de gemeente Utrecht (deadlines & meer informatie). Je kunt hier maandelijks een aanvraag doen voor subsidies tot  €4000,- en drie keer per jaar voor grotere bedragen.
In 2017 is in Utrecht een experiment gestart voor het ondersteunen van Wereldmuziek. Hierover lees je meer op deze website.

Waarvoor aanvragen?
Subsidie kun je vragen voor kosten die je maakt voor een specifiek plan of project. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de huur van een speciale ruimte, honoraria voor regisseur, docent of technicus, voor productiekosten zoals een decor, een geluids- of lichtinstallatie, kostuums of voor communicatiekosten zoals een vormgever of drukken van flyers. 

De meeste fondsen betalen geen structurele kosten maar richten zich op kosten die je speciaal voor een bepaald project maakt. Huur je als vereniging een eigen pand, dan kun je daarvoor niet bij een fonds aankloppen (maar soms wel bij een gemeente of provincie).

Waaruit bestaat een aanvraag?
De aanvraag voor een subsidie bestaat standaard uit:
-het aanvraagformulier van de instantie waar je aanvraagt
-een artistiek plan of projectplan: wat wil je doen en waarom (kijk hier voor tips & meer informatie voor het schrijven een projectplan)
-een productioneel plan: wat wil je wanneer doen (kijk hier voor meer informatie voor een productieplan voor een theatervoorstelling)
-een financieel plan (begroting en dekkingsplan: welke kosten ga je waarmee betalen)

Waarop moet je letten?
Verdiep je altijd in de richtlijnen van een fonds waar je wilt aanvragen. Wat vinden zijn belangrijk? Publieksbereik, educatie, artistieke ontwikkeling, samenwerking met anderen? Zorg dat je op deze dingen ingaat. Benoem op welke manier of waarom jouw activiteit bijdraagt aan de doelen van het fonds waar je een aanvraag doet. Geef aan waarom het fonds jouw plan moet ondersteunen.
Je kunt ook altijd een fonds bellen voor meer informatie of voor het maken van een afspraak. Dan kun je precies te weten komen waarom je plan wel of niet zou passen. Vaak wil een fonds ook best een conceptaanvraag van je lezen - ook dat kan je helpen om je aanvraag zo specifiek mogelijk te maken.

Verantwoording van je aanvraag.
De meeste fondsen willen achteraf een financiele verantwoording en inhoudelijke evaluatie van je project ontvangen. Download hier een voorbeeld van een inhoudelijke evaluatie.

Hulp nodig bij je aanvraag?
ZIMIHC Maatwerk bied je de mogelijkheid om je aanvraag te laten lezen door een deskundige en feedback te ontvangen. Zo maak je meer kans op succes. Je kunt kiezen uit een BASIS en een EXTRA variant.

(update november 2017)