ZIMIHC theater Zuilen

Roma Danshuis

16 Sep 2017

Een uniek danshuis met twee authentieke Roma-orkesten: Maljaki Luludji en het Szászcsávás Roma orkest met dans les van Szanto Attila.

Van 19.00 uur tot 20.15 uur treedt op: Romadans uit Erdély o.l.v Szanto Attila (Gernyeszeg). Aansluitend is er een danshuis waar het accent ligt op het Romadans uit Transsylvanië en Hongarije.

Tussendoor worden door de orkesten ook concertnummers gespeeld. Muzikanten neem je instrument mee want er komt zeker gelegenheid om samen te musiceren.
Als je het leuk vindt om alleen het danshuis bij te wonen bent je welkom vanaf 20.30 uur. Je kunt  kijken naar de dansers (of meedoen) en luisteren naar de muziek van onze twee orkesten. Maak de sfeer mee van een danshuis meemaken en geniet van de Romadans/zang/muziek uit Transsylvanië en Hongarije.

Prijzen:
Dansles (19.00 uur tot 20.15 uur) o.l.v. Szanto Attila + danshuis (gehele avond) €25,00      
Studentenprijs €20,00
Danshuis: €15,00 (vanaf 20.30 uur).

Info over: Maljaki Luludji (Romazang, muziek en dans)
De Walachische (Olah) roma uit Oost-Hongarije spreken nog steeds de zigeunertaal 'Romanes'.  Zij hebben hebben hun eigen warmbloedige, meerstemmige liederen, die begeleid worden met vingerknippen, voetengestamp, lepels, waterkan en mondbas (met de stem wordt de bas geïmiteerd). Ook de zogenaamde pergetés (rollende klanken) worden veelvuldig gebruikt tijdens de dansliedjes. Dit alles geeft een geweldig opzwepend effect. Maljaki Luludji (Wilde Bloem) staat o.l.v. dr. Gusztáv Balázs,  (etnoloog, choreograaf/ dansdocent).

De leden van Maljaki Luludji gebruiken tijdens de concerten dan ook graag veel materiaal van de Olah roma. Deze groep spreekt trouwens naast hun moedertaal Romanes ook Hongaars. Hun taal, gebruiken, sprookjes, ballades,volksliedjes en volksdans worden nog steeds beoefend en van generatie op generatie doorgegeven.
Maljaki Luludji brengt vele authentieke nummers die door Gusztáv Balázs zijn verzameld en daarnaast schrijft Gusztáv ontbrekende en aanvullende teksten zelf. Tijdens de concerten veel Hongaars materiaal van de Walachische roma (Olah), maar daarnaast kan men ook liedjes van de Beás (Roemeense zigeuners), zang uit Transsylvanië, uit de Balkan en Rusland horen .De muziek van Maljaki Luludji is bijzonder vurig en vol emoties. Behalve dans- en feestmuziek brengt de groep ook huiveringwekkende klaagliederen. Een heel afwisselend concertprogramma met veel interactie tussen orkest en het publiek. En als de stemming stijgt wordt er natuurlijk ook gedanst!
Bezetting orkest:Elsa Balázs : zang en dans, Gusztáv Erős: zang,Attila Vadász : gitaar, tambura, zang, Laci Vadász: gitaar, zang, Zsolt Vadász : lepels, waterkan, mondbas, zang    Orkest o.l.v. Gusztáv Balázs

Met medewerking van de danseressen van het  Romadans ensemble ‘AMALICI’ + gastdanser Waldo Kloor.

 

Szászcsávás Roma orkest (Romamuziek en dans)
Het Szászcsávás  roma orkest is al vele generaties het beste muzikantenorkest in de wijde omgeving van Tirgu Mures (Transsylvanië) Ze spelen voornamelijk op strijkinstrumenten, maar de laatste tijd is de accordeon ook heel populair. Naast hun eigen roma muziek hebben ze ook veel kennis van de Hongaarse en Roemeense volksmuziek. Ze spelen deze muziekstijlen allemaal op zeer hoog niveau.

Het orkest wordt in Transsylvanië voortdurend uitgenodigd in de danshuizen, op feesten en bruiloften.  Maar hun naam en muziek is niet alleen bekend in Transsylvanië  maar ook in heel Europa, Japan en in de USA. Een karakteristiek kenmerk van dit orkest is dat ze niet alleen geweldige muzikanten zijn maar daarnaast ook nog eens uitstekende dansers. Door deze muzikanten/dansers is de romadans ( Csingerálás) uit Szászcsávás in heel Europa bekend geworden bij het danspubliek.

Het orkest komt samen met de bekende danser/dansdocent  Szanto Attila naar Nederland. Attila zal in de dansworkshops verzorgen en natuurlijk tijdens het concert het publiek van zijn danskunst laten genieten.

Samenstelling orkest:  Mezei Sándor, Mezei Sonyiko, Mezei Calin, Mezei Alin, Mezei Tincuta + Szanto Attila (danser/dansdocent)

Locatie

ZIMIHC theater Zuilen
Prinses Christinalaan 1
3554 JL  Utrecht

Wanneer

16 september 2017 t/m 16 september 2017
19:00 tot 22:30

Kosten

€ 25