ZIMIHC theater Zuilen

Monica en Anne exposeren

02 Mrt 2018 t/m 22 Apr 2018 | Beeldend

Van 2 maart t/m 22 april is in de foyer de duo expositie 'fotografie, schilderijen en beeldbewerking' te zien van Monica Ehlting en Anne Gadellaa.

Monica zegt over haar foto's:

Zolang ik mij herinner heb ik al een liefde voor beeld in het ruimtelijke en platte vlak.

Daarom heb ik ook creatieve opleidingen gedaan in de Reclame vormgeving en Restauratie decoratie/oude ambachten. Ik ben bezig geweest met tekenen, schilderen, ontwerpen en ruimtelijk werk. De laatste jaren is vooral fotografie een grote passie. Ik heb het veelal zelf aangeleerd, fotografeer vooral op gevoel.

Fotografie is voor mij ontspanning en een manier van uiten, ik kan even alles vergeten als ik aan het fotograferen ben. Het helpt mij anders te kijken en te genieten van al het moois om mij heen.

Ik fiets en wandel veel door Utrecht en de objecten uit de serie 'Gevonden in Utrecht' zijn echt zo gevonden, niet geënsceneerd. Ik maak graag foto's van dingen op straat waar anderen aan voorbijgaan. Vergankelijkheid spreekt mij aan. Het begon ooit met een schoenenproject. Ik vond het interessant waarom men schoenen achterlaat op straat. Wat het verhaal daarachter is. En vind het ook fijn anders te kijken. Schoonheid in de kleine dingen, in verval, imperfectie. Zo'n kapotte paraplu lijkt bijvoorbeeld net een sierlijke zwaan.

Onderwerpen en inspiratie zijn; stad en straat en dan vooral woonplaats Utrecht, schoonheid in alledaagsheid en kleine dingen. Dingen of mensen met een verhaal, schoonheid in imperfectie en verval, geleefdheid, nostalgie, mensen en (zelf)portretten, muziek/songteksten.

Kleur, perspectief, details en toeval spelen vaak een grote rol in mijn foto's. Ik heb veel aandacht voor het onderwerp en wil graag een verhaal vertellen en een gevoel oproepen.

Invloeden; de schilder Jopie Huisman, fotografen Stephan van Fleteren, Rosie Hardy en Henri Cartier Bresson.

Over haar werk zegt Anne :

Wat ga ik exposeren? Dat was even de vraag.

Als sterrenbeeld Tweeling ben ik een echte fladderaar. Dat kun je terugzien in grote verschillen in mijn beeldende werken en expressie. Er zijn momenten in mijn leven dat ik veel fotografeer en geboeid ben door verschillende onderwerpen. Maar ook schrijven is een grote passie. Andere momenten ga ik weer helemaal op in het schilderen en inmiddels word ik al jaren met veel plezier uitgedaagd door het 'schilderen' op de computer.

Momenteel ben ik bezig met de laatste illustraties van een kinderboek.

Ik verlang er weleens naar dat ik herkenbaar ben in mijn werk, zoals sommige kunstenaars een geheel eigen stijl hebben. Dat lijkt me lekker duidelijk. Maar dat heb ik niet en dat is soms ingewikkeld, maar ook een luxe probleem, als het al een probleem is.

De werken die ik hier exposeer zijn acrylverf-schilderijen en werken gemaakt op de computer.

De veelal kleurrijke schilderijen zijn ontstaan na een bewust besluit in een diep, donkere periode. Waarom somber schilderen en waarom mezelf niet met de meest vrolijke kleuren en onderwerpen confronteren. Ik weet het moment nog goed. Vanaf dat moment ben ik er nooit meer mee opgehouden en ben ik echt van kleur gaan houden. Hoe zwart je wereld ook is, het kan.

Het is fijn om te maken, ik word er blij van. In sommige schilderijen is mijn inspiratie door Hundertwasser te zien. Totdat... zich weer andere uitdaging voordoet.

Mijn halve leven, wonend in de binnenstad van Utrecht, staat de Dom soms bijna ;-) in mijn achtertuin. Bij elke nieuwe plek waar ik ging wonen was mijn grootste wens -en een groot cadeau- dat ik de Dom kon zien of horen en het liefst beiden, zoals waar ik nu woon.

Het grootste Domwerk, op canvas, is gemaakt op de computer n.a.v. een foto.

Elders, in deze expo, zijn acrylverf-schilderijen met de Dom als inspiratiebron terug te vinden.

Tot slot heb ik mij enige tijd fotografisch laten inspireren door Utrechtse etalages en weerspiegelingen. Van enkele foto's heb ik vervolgens grafische illustraties gemaakt op de computer.

De expositie is tijdens kantoortijden en bij voorstellingen te bezichtigen.

Locatie

ZIMIHC theater Zuilen
Prinses Christinalaan 1
3554 JL  Utrecht

Wanneer

2 maart 2018 t/m 22 april 2018

Opmerkingen

Dit evenement is een tentoonstelling
Rolstoelvriendelijk: Ja