ZIMIHC Maatwerk

Week van de Geschiedenis

Week van de geschiedenis 2010.

Samen met lokale culturele organisaties als historische verenigingen, theatergezelschappen, fotoclubs, bibliotheken en met medewerking van veerpontbazen, het Utrechts Landschap, lokale ondernemers en twee waterschappen wordt een programma van een week gerealiseerd. Dit programma wordt gekoppeld aan de landelijke Week van de Geschiedenis met het thema Land & Water. Het programma verbindt erfgoed, amateurkunst en educatie.

Van Waterweg tot Wetlands
Tentoonstelling met 100 foto's van 4 fotoclubs uit Rhenen, Wijk bij Duursted en Vianen. De foto's worden voorzien van teksten en historische beelden van de historische verenigingen uit deze plaatsen. Overkoepelend thema is de verandering van het rivierengebied bij deze plaatsen van industrie naar natuur- en recreatiegebied. De tentoonstelling krijgt in 2011 een reprise in het provinciehuis van de provincie Utrecht.

Veerpraat
Vijf pontjes over Nederrijn en Lek vormen het decor en de inspiratiebron voor theatergroepen, dansgroepen en een dichter. Op een zaterdag verrassen zij de gebruikers van de pontjes met bijzondere optredens.

Workshop schrijven
In de workshop schrijven maken amateurschrijvers hun eigen verhalen over de rivier. De workshops vinden plaats in de lokale bibliotheken en sluiten aan bij de Week van het Schrijven in september 2010.

Nederrijn en Lek Safari
Drie boottochten op drie zaterdagen maken het mogelijk om het hele riviergebied tussen Rhenen en Vianen per boot te bezoeken. Er wordt gevaren met ondermeer de Blauwe Bever van het Utrechts Landschap. Tijdens de boottochten zijn er optredens van amateurmuzikanten of worden er verhalen uit de workshop 'schrijven' voorgedragen door dichter Gijs ter Haar.

Workshops fotografie
Bij de tentoonstelling Van Waterweg tot Wetlands wordt een aantal workshops fotografie verzorgd. Een deel van de workshops is vooral technisch. Tijdens andere workshops worden de foto's uit de tentoonstelling besproken om meer te leren over compositie.

Rijn en Lek in kaart
In Museum Dorestad en in Gemeentehuis Rhenen worden door de lokale historische verenigingen bijzondere tentoonstellingen gerealiseerd met kaartmateriaal. Zo ontstaat er met historische kaarten een compleet beeld van het rivierengebied tussen Rhenen en Vianen.

Meten met voeten en duimen
In samenwerking met Raymond Uppelschoten worden workshops voor kinderen georganiseerd. In de workshop leren zij met historische instrumenten zelf kaarten te maken.

Overige activiteiten
Buiten de hierboven genoemde activiteiten is er nog veel meer te doen. Een speciale programmakrant geeft een volledig overzicht. 

Het programma wordt mogelijk gemaakt door onder meer een bijdrage van de provincie Utrecht, programma cultuurparticipatie.