ZIMIHC Maatwerk

2009 Bewaar Wat?!

Bewaar Wat?! 2009.

het project Bewaar Wat ?! is een uniek project waarbij de combinatie gemaakt wordt tussen erfgoed en amateurkunst. Bijzonder is dat in het project aandacht is voor culturele diversiteit. Ook worden jongeren actief bij het project betrokken.

In 2009 vond de tweede editie van het project plaats in Museum het Kleine Veenloo in Veenendaal. Voor de tentoonstelling maakten amateurkunstenaars uit Veenendaal een dertigtal beeldende kunstwerken. De kunstwerken zijn gemaakt aan de hand van eerder verzamelde en tentoongestelde objecten. Kunst en verzamelde objecten werpen een nieuw licht op het begrip cultureel erfgoed. 

De kunstwerken zijn gemaakt door leerlingen van de Christelijke Scholengemeenschap Veenendaal, medewerkers van het Intercultureel Vrouwencentrum en enkele amateurkunstenaars uit Veenendaal. Tijdens de opening van de tentoonstelling wordt een speciaal voor de tentoonstelling gemaakte theaterproductie uitgevoerd.

De kunstwerken die te zien zijn op de tentoonstelling Bewaar Wat?! Kunstzinnig zijn onderverdeeld in zeven thema's. De thema's geven inzicht in het heden en verleden van Veenendaal. Bij elk thema zijn naast de kunstwerken de originele verzamelde objecten te zien. De thema's zijn, in willekeurige volgorde, 'Jan van Hardeveld', Wolindustrie', 'Ambacht en nijverheid', 'Schoonheid en esthetiek', 'In de kinderschoenen', 'Sport en spel' en 'Identiteit en traditie'. Ieder thema wordt geïllustreerd door een gedicht, geschreven door verschillende dichters. De gedichten vormen een overbrugging tussen het kunstwerk, het verzamelde object en het verhaal dat achter ieder object schuilgaat. 

Het project is gerealiseerd in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht en Museum Klein Veenloo en gefinancieerd door de provincie Utrecht.

Bij het project verscheen een handleiding en een cd-rom. Beide zijn nog steeds opvraagbaar bij ZIMIHC.