Utrechtse Muziekacademie

Wolf, Schubert en Wagner

12 Jan 2019 | Muziek

Entree €15 / €13 (vooraf gereserveerd)

Kaartreserveringen via: <u>concerten@ziggo.nl</u>

Meer informatie op: www.uma-kamerorkest.com

 

Italiaanse Serenade - Hugo Wolf

Hugo Wolf schreef dit werk tussen 2 en 4 mei 1887, oorspronkelijk als een strijkkwartet. Hij liet het oorspronkelijke plan om er een driedelig stuk van te maken al snel varen. Vijf jaar later orkestreerde hij het zelf, weer met de bedoeling om het uit te breiden met meer delen. Dat is hem echter nooit gelukt, in 1897 werd hij opgenomen in een gekkengesticht, waar hij de rest van zijn leven bleef. Er zijn veel bewerkingen van de Italiaanse Serenade. Gespeeld wordt de versie met een solo voor altviool.


Derde Symfonie - Franz Schubert

Het is één van Schuberts vroege symfonieën, in een paar maanden geschreven toen hij nét 18 was. Het gerucht gaat dat hij het werk in feite in veel kortere tijd heeft geschreven, maar dat hij er langer over gedaan heeft omdat zijn papier op was. Net als de andere vroegere werken is deze symfonie nooit uitgegeven tijdens zijn leven, maar pas ruim 50 jaar na zijn dood. In dit vroege werk klinken volgens kenners nog de invloeden van Haydn op de jeugdige Schubert door. De symfonie bestaat uit 4 delen en het is zijn enige symfonie waarvan het tweede deel een snel deel is (allegretto).


Götterdämmerung - Richard Wagner (bew. voor kamerorkest door Etienne Verhagen)

De Götterdämmerung (de Godendeemstering, jawel!) is de laatste opera in de cyclus “die Ring des Nibelungen”, het magnum opus van Richard Wagner. De opera duurt ruim vier uur en dat halen we net niet na de pauze. Daarom speelt de UMA een bewerking voor kamerorkest, gemaakt door Etienne Verhagen. Hij is violist bij het Flehite Sinfonietta uit Amersfoort en een enorme Wagner fanaat en in het bijzonder van ‘de Ring’. “Als de bezetting een probleem wordt, moet je de muziek maar aanpassen.” Hij heeft een ‘samenvatting’ van de opera gemaakt, waarin alle belangrijke motieven, inclusief de aria’s, in een kamerorkest bezetting terugkomen. Het resultaat mag er zijn!

Locatie

Cultuurcampus Leidsche Rijn
Burchtpoort 5
3452 MD  Utrecht

Wanneer

12 januari 2019 t/m 12 januari 2019
20:15 tot 22:30

Kosten

Entree €15 / €13 (vooraf gereserveerd)

Reserveren

concerten@ziggo.nl

Opmerkingen

Vanaf 12 jaar
Rolstoelvriendelijk: Ja

Website

http://www.uma-kamerorkest.com/