Utrechts Kamerkoor

Nieuwjaarsconcert

01 Jan 2018 | Muziek

Op 1 januari 2018 presenteert het Utrechts Kamerkoor een Nieuwjaarsconcert in de Geertekerk in Utrecht.

Het Utrechts Kamerkoor kiest een gedurfde datum voor een concert: Nieuwjaarsdag 2018. In 2016 deden we dat ook, en het werd een groot succes waarmee we een groter publiek dan gemiddeld bij onze concerten een plezier deden. Met dit programma hopen we dit feest te herhalen.

Het begin van een nieuw jaar is sinds mensenheugenis een van de grote momenten in de tijd. Voor de komst van het Christendom vierden in onze streken de Germanen het Joelfeest om de terugkeer van het licht luister bij te zetten. Dat begon op 20 december (de langste nacht) en duurde 12 dagen, dus tot 1 januari, waar het hoogtepunt van de festiviteiten zou hebben gelegen. De christelijke kerk heeft zich lang verzet tegen de heidense gewoonten en allerlei andere dagen benoemd tot jaarbegin. Uiteindelijk is sinds de invoering van de Gregoriaanse kalender in de 16e eeuw in de westerse wereld langzamerhand 1 januari aanvaard, in Nederland sinds 1583.

Veel van onze gebruiken rond de jaarwisseling stammen uit oude rituelen, die bedoeld waren om de onzekerheid over de toekomst te bezweren. De Germanen offerden aan de goden om hen gunstig te stemmen. Daarna aten ze de offers zelf op, een gebruik dat tot op heden is gebleven. Ze maakten veel lawaai om de boze geesten van het oude jaar en de duisternis te verjagen. Ons vuurwerk en klokgelui zijn hiervan overblijfselen. We wensen iedereen 'gelukkig nieuwjaar' en we hopen deze wens ook te mogen ontvangen. De christelijke kerk riep 1 januari uit tot bid- en boetedag om de besnijdenis van Jezus te herdenken. Misschien is deze reflectie op het afgelopen en het komend jaar nog herkenbaar in de goede voornemens.

Het Utrechts Kamerkoor heeft dit moment dan ook bewust gekozen. We willen aan het begin van het jaar 2018 de toon zetten met een programma met vier gezongen odes van vier componisten, elk met een eeuwenoud thema dat ook in 2018 weer actueel zal zijn: muziek, geloof, vrede en de aarde.

 

De ode aan de Muziek: “Hymn to St Cecilia” van Benjamin Britten (1913-1976) op een gedicht van W.H. Auden. Sint Caecilia staat bekend als de beschermheilige van de muziek.

 

De ode aan de Heer: “Lobet den Herrn, alle Heiden” (BWV 230) van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Bach schreef deze motetten voor begrafenisdiensten. Ze worden gezien als een hoogtepunt in de westerse polyfonie.

 

De ode aan de Vrede: “Da pacem Domine” van Arvo Pärt (1935). Deze bekende Gregoriaanse antifoon werd door Pärt getoonzet in opdracht van Jordi Savall voor een vredesconcert in Barcelona op 1 juli 2004. Pärt begon aan deze compositie daags na de terreuraanslag in Madrid.

 

De ode aan de Aarde: “Earthrise” van Alex Roth (1948). Een herinnering aan de landing op de maan door de bemanning van de Apollo 8, waarbij voor het eerst “moeder Aarde” vanuit de ruimte kon worden gezien. De componist gebruikt hiervoor onder meer visioenen uit het Oude Testament, waar reeds gewaarschuwd wordt voor de overmoedige drang van de mens om de aarde te domineren, die kan uitmonden in een milieucatastrofe.

Het stuk is opgebouwd uit drie delen:

De drift van de mens om te onderzoeken en te presteren
De bezinning op een en ander vanuit het heelal
Een smeekbede voor ware wijsheid en begrip

Alex Roth heeft zijn oorspronkelijk 40-stemmige versie op verzoek van UKK-dirigent Wolfgang Lange herschreven tot een vierstemmige SATB-versie. Deze uitvoering mag dus gezien worden als een première in Nederland.

 

Met deze vier odes wensen we onze luisteraars geluk, muziek, vrede en aandacht in het nieuwe jaar.

 

 

 

 

 

Locatie

Geertekerk Utrecht
Geertekerkhof 23, Utrecht
3511 XC  Utrecht

Wanneer

1 januari 2018 t/m 1 januari 2018
15:30 tot 16:30

Kosten

voorverkoop € 12,00 - aan kassa € 15,00 - t/m 18 jaar € 7,00

Reserveren

j.bedaux@ziggo.nl
06 - 16 16 27 98
http://www.utrechtskamerkoor.nl/kaarten-bestellen.html

Opmerkingen

Rolstoelvriendelijk: Ja

Website

http://www.utrechtskamerkoor.nl/