Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK)

Regiecursus voor het Amateurtheater 2-jarig

Theater

In januari 2012 begint bij Utrechts Centrum voor de Kunsten op de Cultuurcampus Leidsche Rijn een 2- jarige regiecursus. De opleiding wil de kwaliteit, het plezier en de invloed van amateurtheaterregisseurs vergroten, om zo het amateurtheater (waaronder ook schooltheater) levend en vernieuwend te maken en te houden.

Voor wie?
De cursus is bedoeld voor iedereen die in het amateurtheater wil regisseren. Dat zijn vaak spelers met ervaring of schooldocenten die zich willen (bij)scholen. Maar ook mensen die hun vakgebied willen uitbreiden. We verwachten van deelnemers al enige ervaring in het amateurtheater, als speler, als (beginnend) regisseur of met vergelijkbare ervaring in een verwant vakgebied als muziek.

Tijdsduur
De cursus duurt twee jaar. De periode is van 12 januari 2012 tot december 2013. Vrijwel steeds wordt er op de donderdagavonden gewerkt van 20.00 tot 23.00 uur. De schoolvakantieweken zijn vrij. Incidenteel en aan het einde van het jaar is er ook les /voorstelling in het weekend.

Inhoud van de lessen
Er wordt les gegeven in spelbegeleiding, dramaturgie, visieontwikkeling, teksttoneel, beweging, theatertechniek en repertoirekennis. Ook zal er aandacht zijn voor spel, speelstijlen en vormgeving. Daarnaast zullen de deelnemers al snel zelf scènes maken en regisseren. Deelnemers volgen kijkstages en gaan op voorstellingsbezoek.

Het laatste half jaar van de cursus regisseren de deelnemers zelfstandig een voorstelling van minimaal een half uur, waarbij ze gecoacht worden door één van de docenten van het kernteam. Naast het schrijven en bespreken van een regieplan en het regisseren/maken van een voorstelling, worden verschillende intervisiebijeenkomsten georganiseerd en een festival met daarin de eindpresentaties.

Resultaat
Na twee jaar kun je een tekst regisseren, met een eigen visie, met een eigen aanpak en met de mogelijkheid om verschillende ingangen te gebruiken. Je ontvangt een certificaat van het Utrechts Centrum voor de Kunsten.

Locatie

Utrechts Centrum voor de Kunsten-Cultuurcampus
Burchtpoort 5
3452 MD  

Reserveren

cursusadministratie@uck.nl
030 2339933
http://www.uck.nl/

Opmerkingen
  • Vanaf 18 jaar