Zaterdag 9 maart
Aan de andere kant – een tijdelijk verblijf
19.30 uur (uitverkocht) en 21.15 uur

‘Een tijdelijk verblijf’ vertelt het verhaal van Theus Melanesy (Roger Goudsmit), een van de KNIL-soldaten die naar Nederland werden overgebracht, en zijn vrouw Gabriella (Nynke Heeg en Nel Lekatompessy). Als Theus bij aankomst direct uit zijn functie wordt ontheven, neemt de wrok tegenover de Nederlandse overheid toe. Gabriella probeert haar man zoveel mogelijk te ondersteunen, haar gezin bij elkaar te houden en haar eigen weg te vinden in het nieuwe en vreemde land waarin zij wonen. De voorstelling heeft verschillende tijdslagen, met elkaar verbonden door film, muziek, een koor, amateurspelers en figuranten uit Groningen en Drenthe (mét en zonder Molukse roots). In het najaar van 2019 gaat het tweede deel van Aan de andere kant in première. Het verhaal van Theus en Gabriella wordt dan voortgezet en speelt in de jaren zeventig, de tijd van de tweede generatie Molukkers in Nederland.

Aan de andere kant
Aan de andere kant is een theaterproject over de geschiedenis van Molukkers in Nederland. Over hun komst naar Nederland, hun jarenlange verblijf in woonoorden. Over verbroken beloftes en acties, en de impact die de acties op hen en op andere Nederlanders hebben gehad. Over het perspectief en de beleving van beide kanten. En over verzoening. Deel 1 van het drieluik, getiteld ‘Een tijdelijk verblijf’, krijgt in februari en maart een reprise in ZIMIHC theater Stefanus.

Aan de andere kant begon in 2018 met een korte voorstelling op drie markante Molukse locaties in het Noorden. In 2019 en 2020 volgen deel twee en drie. Samen vormen de voorstellingen met een doorlopend verhaal een trilogie, met als afsluitende locatie het kampterrein van Westerbork. Daar bevond zich na de oorlog één van de grootste Molukse woonoorden: Schattenberg.

Theater met de gemeenschap
Het is met dit theaterproject niet de bedoeling om een historische reconstructie weer te geven (‘zo is het echt gebeurd’) maar om te laten zien hoe de mensen het zelf hebben beleefd. De voorstellingen worden gemaakt door een professionele cast en crew met volop ruimte voor participatie vanuit de gemeenschap. De basis is theater, aangevuld met andere kunsten, zoals film, muziek en dans. De voorstellingen spelen op bijzondere en betekenisvolle locaties, waar optimaal gebruik van wordt gemaakt. Nog niet eerder werd een theatervoorstelling gemaakt waarbij zo’n grote groep betrokken was met zowel Nederlandse als Molukse roots, van (amateur)spelers en de professionele cast, tot vrijwilligers en de theatermakers zelf.

 

Foto: Joshua Keller
 

Ook interessant