Iris Frederix

Kunstenares Iris Frederix is artiste, eerstegraads docent en expert in kinderportretten en olieverf kunst schilderijen die op bestelling gemaakt worden. De masterclass schilderen met olieverf wordt gegeven in de Leidsche Rijn te Utrecht. Kijk op de website voor meer informatie of inschrijving: www.irisfrederix.com

Iris Frederix (Schimmert - Zuid Limburg, 1981) is een Nederlandse kunstschilder  en eerstegraads docent. Haar werk wordt gerekend tot het hedendaags realisme. Haar schilderijen zijn vervaardigd in een authentieke stijl, die doet denken aan de Barok en Renaissance. Realistische weergaven van mensen, dieren en de natuur, geschilderd in grove penseelstreken die uitmonden in verfijnde details en geconstrueerd in een harmonieuze compositie.

Biografie

In 2004 volgde zij een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, afstudeerrichting Autonoom Schilderen te Den Haag. Na voltooiing van deze opleiding begon zij aan een intensieve zelfstudie naar de technieken van de oude Italiaanse meesters. Om niet stil te blijven staan bij het verleden en als logisch vervolg op de ontwikkelingen van de technieken der oude meesters, breidde zij deze uiteindelijk uit met hedendaagse technieken en inzichten. In 2006 studeerde zij af als Eerstegraads Docent Beeldende Kunst en Vormgeving te Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten. In 2006 vestigde zij zich in een kunstatelier te Wittenburgergracht, Amsterdam. In 2010 huwde zij met kunstschilder Victor Muller. In 2011 verhuisden zij samen naar het kunstenaarscomplex Kersenboomgaard in Leidsche Rijn, Utrecht.

Werken

Naast het menselijk drama spelen komedie, de hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en de rol van de mens hierin belangrijke inspiratiebronnen. In haar vroege werken spelen dolende zielen een overheersende, haast bombastische rol en heerst een ondertoon van melodramatiek, gevangen in met heldere kleuren inspirerende schilderijen. Daklozen, een straatmuzikant, verslaafden en een wereldberoemde fotograaf die helemaal onder de duivenpoep zat. Bij haar latere werken krijgt de aanwezige mens een steeds kleinere rol tot enkele beeldelementen of zelfs geabstraheerd tot slechts donkere partijen en wordt de omgeving steeds meer gedetailleerd. Door de jaren heen ontstaat dan ook een steeds sterker wordend effect door contrastrijke licht/schaduw partijen, waardoor haar schilderijen haast een uit het leven gegrepen sfeer oproepen.

Binnen het werk van Iris Frederix staat de bezieling van het leven centraal. Middels licht erotische afbeeldingen wordt een kijkje gegund in het paradijs. Haar werken zijn altijd statisch: grote doeken met heldere kleuren en intieme sfeerbeelden, waarin de natuur, de mens en de bezieling van het leven centraal staan. Er heerst een sfeer van serene afwachting.

Iris Frederix werd ook bekend door haar monumentale portretten in opdracht, zoals van politicus Frits Bolkestein, cabaretier Youp van 't Hek, fotograaf Gerard Fieret en voetbaltrainer Guus Hiddink.

Haar werk verscheen meerdere keren in (televisie)documentaires, kunstmagazines, films en dagbladen.

Exposities

In 2004, 2005, 2007 en 2012 nam zij deel aan groeps-exposities in verschillende Musea zoals: Letterkunding Museum, Noordbrabants Museum, Kröller-Müller Museum . Hiernaast exposeerde zij, in meerdere gerenommeerde galeries, onder andere bij Grachten Galerie (Utrecht), Galerie de Twee Pauwen (Den Haag), Galerie RUIM (Amsterdam) en Galerie Joghem (Amsterdam). Ook was haar werk vertegenwoordigd tijdens de Atelierroute Utrecht in 2012 en Nationale schrijverportrettengallerij, Letterkundig Museum Den Haag.

Werken van Iris Frederix bevinden zich onder andere in particuliere collecties in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk en in de museale collectie van Sanquin.

Nominatie

In 2005 ontving Iris de Lustrum prijs te Galerie Joghem, Sanquin (Amsterdam) Galerie Joghem in Amsterdam

In 1959 startte Joghem van Loghem (wetenschappelijk directeur van 1950 tot 1978) met het verzamelen van kunst. Directeur Van Loghem geloofde destijds heilig in een creatieve kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap, mits op hoog niveau bedreven. Kunst in een laboratorium moest inspirerend werken.

Het werk van Van Loghem is in de loop der jaren overgenomen door de Kunstcommissie, die in 1985 werd opgericht. De Kunstcommissie organiseert maandelijks een expositie in de naar Van Loghem vernoemde galerie: 'Galerie Joghem'. Galerie Joghem maakt geen winst en de kunstenaars hoeven geen deel van hun inkomsten af te dragen. Zo geeft Sanquin jonge, talentvolle kunstenaars de kans om hun werk tentoon te stellen en hun naamsbekendheid te vergroten.

Masterclass schilderen

Als gepassioneerde kunstenares wil Iris Frederix haar kennis en kunde graag overdragen. “Alleen schilderen is prettig, maar het is ook fijn om je passie met anderen te kunnen delen”, aldus Iris. In 2006 behaalde zij het diploma “eerstegraads docent beeldende kunsten en vormgeving” aan de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten. In 2010 startte zij met het geven van een eigen schildercursus. “Een dag in de week verander ik mijn atelier in een lesruimte voor tot max. 8 personen”, vertelt ze. “De schildercursus bestaat uit een doorlopend programma met aandacht voor het individu. We beginnen met het schilderen van iets eenvoudigs en naarmate de cursus vordert, wordt het steeds ingewikkelder. Het is prachtig om te zien hoe ieder persoon zich op eigen wijze en in eigen tempo ontwikkelt.”

De masterclass schilderen is voor iedereen die schilderen wil leren of zich daarin juist wil ontwikkelen; persoonlijke begeleiding staat centraal. Na het volgen van deze masterclass heeft de cursist een paar mooie studies naar de waarneming gemaakt in olieverf. Ook heeft de cursist kennis en begrip hebben ontwikkeld over de opbouw van grote meesterwerken in de geschiedenis. Na de masterclass wordt met andere ogen naar de wereld en kunst gekeken!

Na voltooiing van de schildercursus wordt het certificaat "Masterclass level  1, Iris Frederix" uitgereikt.

In een masterclass schilderen level  2 en 3, waarin nog verder wordt gegaan met complexere vormen en een uitgebreider kleurenpalet, is het mogelijk de opgedane kennis te verdiepen. Voor de reeds gevorderde kunstenaars is het mogelijk aan eigen ideeën te werken en daarin begeleid te worden.

Op haar website vindt u een groot deel van haar oeuvre. Kijk en geniet! zie www.irisfrederix.com

Contact

T 0626280884

M frederixiris@gmail.com

W http://www.irisfrederix.com/

Adres
Emmy van Lokhorststraat 8
3544 HM Utrecht

Genres